Enligt Folkhälsomyndigheten har 40 000 personer mellan 16 och 84 år spelproblem (0,5 procent). Därtill har 65 000 en förhöjd risk för spelproblem (0,8 procent) och 247 000 en viss risk för att få problem med spel om pengar (3 procent). Dessutom drabbas cirka 130 000 anhöriga som delar hushåll med någon som har problem med spel. Av dessa anhöriga är 40 000 barn (Stödlinjen.se).
Idrottare och spelmissbruk
Riksidrottsförbundet lyfter en studie från Karolinska Institutet som påvisar att manliga elitspelare och gymnasieelever med idrottsinriktning inom innebandy, fotboll och ishockey löper större risk att hamna i spelmissbruk än genomsnittet i samma ålder.
I studien framkommer också att 29% av de manliga elitidrottarna känner någon som har spelat på en match de själva deltagit i, trots att det är strängt förbjudet enligt idrottens matchfixingreglemente. För oss som fotbollsförening är detta alltså en viktig fråga både för att säkerställa att det inte fuskas på våra matcher och ur ett hälsoperspektiv för individer i vår förening.
Upplever du eller någon i din närhet problem med sitt spelande?
Stödlinjen.se har skapat en förenklad lista över de kriterier som ingår i diagnosen spelberoende eller hasardspelsyndrom. Om fyra eller fler av dem stämmer in på dig kan du eventuellt vara aktuell för diagnosen, läs mer om den här. På deras webbplats kan du också testa dina spelvanor genom att svara på nio frågor, länken till testet hittar du här.
Du kan kontakta Stödlinjen om du själv behöver stöd eller om du misstänker att någon i din närhet löper risk och behöver rådgivning. Du når Stödlinjen på:
Telefon: 020-81 91 00
Chatt: via länken här.
Vad vi som förening gör
I föreningen så utbildar vi våra representationslag årligen med hjälp av förbundet. Har du speciella frågor som rör spelmissbruk eller arbetet vi gör ber vi dig vända dig till närmsta sportchef eller annan personal som jobbar med sportsliga frågor i klubben. Kontaktinformation hittar du här.